Як завжди щось хороше можна знайти у спогадах Facebook. Цього разу – кабачковий пиріг, або елегантно французькою “кіш”.

Кіш з кабачками

Чому з кабачками? Цим банальним овочем, з якого виходить лише «смажена, варена та пюре».

Як не дивно, але цей пиріг – один із найпопулярніших у французьких булочних та кафе, поряд з кішем лоррен, пирогом з цибулею та моїм найулюбленішим – з копченим лососем та шпинатом. І взагалі, французи обожнюють кабачки, створюють з них хитромудрі кулінарні шедеври, а квіти кабачка можна купити в букетах на ринку, щоб потім теж приготувати.

І якщо ви досі думали, що «божественний кабачковий пиріг» – це оксюморон, то можете легко переконатися, що це не так (найбільші скептики можуть сміливо використовувати шпинат або броколі).

Отже, для приготування кіша потрібно близько 250 г несолодкого пісочного тіста (або готового листкового – не дуже автентично, проте швидко).

У мене є просте, але зразково хрустке тісто з книги Джулії Чайлд. Процес його замісу такий кумедний, що можна відчути себе дитиною, що возиться в пісочниці.

Крім того, для начинки знадобиться: 300 г молодих кабачків, 1 цибулина, олія, а також 2 яйця, 100 г вершків 10%, 100 г сметани, сіль, перець, 100 г копченого лосося.

А тепер усі затамували подих…

Важливий пункт! Французька інструкція починалася словами «Помийте кабачки», далі було 5 рядків про те, як їх нарізати, і тоді до мене дійшло, чому рецепт нібито простої страви займає 2 сторінки тексту :))

Так ось, цибулину та кабачки нарізати тонкими кільцями (або півкільцями залежно від розмірів) і злегка обсмажити на олії, остудити.

Тісто тонко розкотати, викласти у форму для випічки, наколоти вилкою, накрити пластиковою плівкою та поставити в холодильник на 30 хвилин.

Для начинки змішати яйця, вершки, сметану до однорідної маси, приправити.

Лосось нарізати кубиками чи пластинками.

Викласти обсмажені кабачки в охолоджену заготовку пирога, залити яєчно-вершковою сумішшю, зверху прикрасити шматочками лосося.

Надлишки тіста обрізати.

Випікати пиріг 30-40 хвилин при температурі 180⁰, доки крем не схопиться, а краї пирога не стануть золотистими.

За словами Джулії, кіш подається гарячим, теплим або холодним: «Відкритий пиріг кіш, гарячий, прямо з духовки, а до нього салат та прохолодна пляшка білого вина – ось рецепт ідеальної легкої трапези».

Мені кіш з кабачками подобається тільки холодним, а з рештою не можна не погодитись, хоча є підозра, що секрет ідеальної трапези – зовсім не у стравах, а у чудовій компанії!

Ще рецепти: